Disk Mount & Ext3 Olarak Biçimlendirme

Linuxta bir diski kullanabilmeniz için mount etmeniz gerekir. Mount yani diski sisteme tanıtma bağlama anlamına gelir.

Mount edilecek diskin linux’un desteklediği şekilde formatlanmış olması gerekir. Aksi halde mesela ntfs ile formatlanmış bir diski mount etmek istediğinizde hata alırsınız. (tabi onunda bir çözümü var tıklayınız)

kde kullanıyorsanız yönetim araçlarında gelen disk programlarıyla komutsuz olarakta mount edebilirsiniz ancak ben size ssh üzerinden mount etmeyi anlatacağım.

Hali hazırda kurulu bir linux sisteminiz varsayıyoum (çeşitli türevleri olabilir. centos fedora gibi..)

ilk olarak varolan diskleri görüntüleyelim

fdisk -l< komutu ile takılı tüm diskleri görebilirsiniz.

Disk /dev/sda: 500.0 GB, 500000000000 bytes Disk /dev/sdb: 1000.0 GB, 1000045250016 bytes

Yukarıda örnekte gördügünüz gibi iki diskimiz mevcut. Biz bunlardan sdb olan

2. diski sisteme mount edeceğiz. Mount etmek oldukça basit bir işlem Ancak daha önceden diskimizi formatlamak istersek Ext3 format için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.

mkfs.ext3 /dev/sdb Formatlama işleminin diskteki tüm veriyi sileceğini hatırlatmak isteriz.

Tabi formatlamaya ihtiyacınız olmayabilir, sadece bilgilendirmek amacıyla yazıyorum. Eğer diskimiz linux formatına uygunsa (önceden yada şimdi ext formatını yaptıysak) artık aşağıdaki komut ile diskimizi sisteme mount edebiliriz.

ilk olarak diskimizi mount edeceğimiz klasörü oluşturuyorum

mkdir /yedekler ve mount

işlemini aşağıdaki mount komutuyla bitiriyorum

mount /dev/sdb /yedekler

sdb diskini /yedekler klasörüne mount etmiş olduk yani bağlamış olduk. Artık yedekler klasörüne girdiğimizde ve yaptığımız her işlem sdb diski anlamına gelir.

Tabi diskimizi birden fazla bölümlere ayırarakta formaylayabiliriz. Buda 2. seçeneğimiz olsun fdisk /dev/hdb yazarak işleme başlıyoruz

1- n tuşuna basarak yni bir partition oluşturuyoruz.
2- Bölümün primary olmasını istiyorsanız p tuşuna extented olmasını istiyorsanız e tuşuna basınız (ne anlama geldiğini biliyorsunuzdur diye umuyorum)
3- bölüm numarasını 1 olarak belirliyoruz
4- Burada diskimzin başlangıç ve bitiş noktalarının ne olmasını istediğimizi sorar. Enter diyerek default değeri seçiyoruz
5- En son w tuşuna basarak yapılan işlemin kayıt olmasını sağlıyoruz

ls -l /dev/hdb* komutuyla yeni bölümlerimizi görebiliriz. yukarıda anlattığım gibi bu bölümleri formatlayabiliriz. (örnek : mkfs.ext3 /dev/sdb veya mkfs.ext3 /dev/sdb1 gibi)