Cpanel’in Yeni Lisanslama Modeli , Orantısız Fiyat Artışı ve Etkileri

Dünyada binlerce hosting firması gibi bizimde 10 yılı aşkın süredir aktif olarak kullandığımız CPANEL hosting kontrol paneli, 2018 yılında Oakley Capital Grubu tarafından satın alındı.

Yaklaşık 20 yıldır aynı lisanslama modeli ile hizmet alınan panel, 27 haziran 2019 günü cpanel tarafından yeni bir lisanslama modeline geçtiğini duyurdu. (Duyuru Linki : https://blog.cpanel.com/announcing-account-based-pricing/ )

Yeni lisanslama modeline geçişin duyurulması tüm dünyadaki hosting firmalarına büyük bir şok etkisi yarattı. Yeni lisanslama modeli daha önceki lisanslama modeline göre karşılaştırıldığında, hosting şirketlerinin lisans giderleri, sunucu yapılarına göre %800 lere kadar artış gösterebiliyor.

Yeni Fiyat listesi : https://www.cpanel.net/pricing/

Hosting firmaları, uygun fiyatlı hosting sağlayabilmek ve sağlıklı hizmet için cloud yapıları üzerinden oluşturdukları sunucularının her birinde en az 500 site barındırırlar. (sadece bir tahmin ve öngörü olarak düşünebilirsiniz)

Cpanelin yeni Lisanslama Modelinde  Bir Hosting Şirketini nasıl zor duruma düşürdüğünü kısaca anlatacak olursak;

Önceki lisanslama modelinde cloud yapısında çalışan her sunucu için ödenen tutar ortalama 14$ şeklindeydi. 27 haziran 2019 tarihinden itibaren duyurulan yeni lisanslama modeline göre bu fiyat 100 hesaba kadar kullanımda 45$ + her hesap için +0,20$ ekstra ödeme şeklindedir.

ŞİMDİ BİR HOSTİNG FİRMASI İÇİN SENARYO OLUŞTURALIM VE SONUÇLARA BAKALIM.

Bu örnekleme bir hosting şirketinin cpanel yüzünden başına gelen kabus dolu günlerini anlatan gerçeğe yakın bir senaryodur. Bu senaryo daha büyük veya daha küçük boyutta olabilir. 

Her sunucusunda en az 500 site (500 site olarak ele alıyoruz, reseller sunucularında 1000+ site de olması normal sayılabilir) barındıran bir şirket cpanel lisansı için aylık 14$ öderken yeni lisanslama modeline göre ,

100 lük lisans : 45$
Aynı sunucuya eklenen 400 ek domain fiyatı : 0,20 x 400 = 80$

Bir sunucu için önceden ödenen tutar : 14$
yukarıdaki hesaba göre yeni lisanslama modelinde ödenecek tutar : 125$’dır.

20 cpanel sunucusu olan bir hosting firmasının 27 hazirandan itibaren lisans gideri artışı hesabını şöyle özetleyelim.

Önceki toplam ödenen : 20×14$ = 280$
Yeni lisanslama sonrası ödenecek olan : 20×125$ = 2500$

SENARYOMUZDAKİ HOSTİNG FİRMASI TARAFINDAN BAKACAK OLURSAK,

Senaryomuzdaki firmanın,

Eski ve yeni lisans arasındaki ödenecek fark tutarı : 2220$’dır. Hesap örneğini Türk lirası olarak satış yapan bir Türk hosting firması için düşünecek olursak , senaryomuzdaki 4 şirketin aylık cpanel için ödemesi gereken şu anki kurla 12.720 TL lisans ücreti anlamına gelir.

Bu örneği yarıya bölebilir veya x10 yapabilirsiniz. Yani Şirketin müşteri sayısı x10 olabilir veya yarısı olabilir.

Biz dahil, şu an tüm dünyada cpanel kullanan hosting şirketleri alternatif panel çalışmaları başlatmış bulunmakta ve yeni stratejilerini sürekli olarak planlamaktadır.

Büyük yada küçük,  binlerce şirket için felaket senaryosu oluşturan cpanel firması sessizliğini korumakta ve tüm kullanıcıları tarafından kınama ve eleştiri almaktadır. Ayrıca yeni lisanslama modeline hemen geçtiğini, yıllık olarak lisans alanların ise 1 eylülden itibaren yeni lisans modeline göre ödedikleri ücretlerden kredilendirme ile düşüleceğini bildirmektedir.

Bu soruna tüm hosting şirketlerinin en kısa yoldan bir çıkış olu bulacağına eminiz.

Onetra Bilişim Ltd. Şti. (WEBKUR) olarak, planlamalarımızı yaptık ve çalışmlarımız başladı. Bu olumsuz durumdan en kolay ve zahmetsiz çözümü en kısa sürede tüm müşterilerimize sunarak mail ile ve yine blog sayfamızdan bildireceğiz.

Ayrıca bu olumsuz durum nedeniyle tüm hosting şirketleri ve çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletir, kolaylıklar dileriz.